#Copenhagen

by - července 24, 2020



Zrovna sedím v jedné z pražských kaváren a tak nějak doháním resty a vzpomínám, kde všude jsem do teď mohla být. Letos než vypukl koronavirus jsem stihla zajet do mé oblíbené Kodaně za kamarádkou, která tam momentálně žije. Stejně jako minulý rok mě to město naprosto dostalo a těším se, až znova se mi podaří tam jet. Stále je tam plno míst, co jsem nestihla a chci vidět a těch krásných kaváren a restaurací!

Stejně jako loňský rok jsme zde strávili krásné 3 dny a bohatě to stačilo a viděli jsme vše co jsme potřebovali a chtěli a i objevili něco co nás krásně překvapilo.




Jednu z hlavních dominant Kodaně tvoří malý přístav Nyhavn. Většina sem míří právě si udělat fotku na Instagram, jelikož tyto barevné domečky v tomto přístavu jsou naprosto okouzlující! Většina z nich jsou bary a restaurace. Nepříjemné však jsou ceny, ale není čemu se divit, když právě sem míří nejvíc turistů. Tipy na dobré podniky teprve přijdou, a že jich nebylo málo!

Co jsme v Kodani využívali minimálně je MHD, je drahé a naprosto nepotřebné, pokud toho v Kodani chcete hodně vidět. Vyplatí se pouze, když počasí nepřeje a dvakrát si nepřejete zmoknout. Nám počasí přálo a když byla zima, sluníčko svítilo a bez mráčků. Takže jsme se všude přesouvali po svém a vyplatilo se to. My bydleli v části Vesterbrogade, odkud centrum je opravdu kousek. Od centra směrem k vodě a i kousek od Nyhavn přístavu se nachází další dominanta Nyboder. Kdo viděl film Dánská dívka hned ví. Jedná se o malé jednopatrové domky, ve kterých normálně lidé žijí.




Když pokračujete stále k vodě, brzy narazíte na krásný park, kde se nachází pevnost Kastellet. Opět zde mě ta dánská kultura a historie naprosto dostala. A jen co vyrazíte s parku, pár kroků od vás se objeví další a naprosto důležitá dominanta Kodaně a celkově Dánska, socha malé mořské víly od Hanse Christiana Andersena, který kousek od Kodaně pobýval. Na první rok se k soše nedalo moc dostat, byla totiž obklopena autobusem asijských turistů, kteří se fotili u ní snad na všechny způsoby. Druhý rok jsme měli štěstí a bylo bez turistů. Co ale v oba případy platilo, byl silný, studený vítr.




Cestou zpátky k našemu hotelu jsme šli centrem. Ulice jsou plné všemožných obchodů z módou a restaurací kam jít je taky víc než dost. Já mám nejraději ty, kde koupím nějaké ty suvenýry, sladkosti a blbosti domů. Na to jsou nejlepší místní Tiger a obchůdek Normal. Seženete v nich úplně vše a i to co nepotřebujete, ale nějakým nedopatřením to skončí u vás v košíku 😁

Ještě než se vrhnu na dobré podniky kam za kávou a jídlem, chci zmínit ještě jednu krásu Kodaně. A opět pro ty co viděli film Dánská divka, naprostá nutnost vidět v Kodani. Jsou to "The Lakes", jezera která se táhnou celým hlavním centrem Kodaně, naprostá nádhera.

A teď konečně k místům kam za dobrým a i celkem cenově přijatelným jídlem a kam třeba na kafe. Musíte ale očekávat to, že Kodaň je celkově trochu dražší a že je třeba si připlatit. Platí se zde v dánských korunách, takže je třeba nějaké mít, ale tak v 90% si vystačíte kartou. 

Sliders

Výborná restaurace kousek od centra, hned u řeky. Jedná se o "burgrárnu", ve které mají zajímavé menu. My si daly menu 3 burgrů, jedny hranolky a dip za 129 DKK, což je cca 450 korun, ale nají se z toho dva lidi. Na menu mají výběr vždy sezónních například 8 burgrů a vy si je takto můžete navolit do menu aby jste ochutnaly od každého něco. My ochutnali trhané hovězí, s karamelizovanou cibulkou a slaninou, další pak kuřecí obalované v cornflake s ledovým salátem a cibulí s majonézou a poslední trhané hovězí s 3 druhy sýrů a houbami. Vše výborné, k tomu domací hranolky, no prostě MUST VISIT místo!


Tržnice Torvehallerne

Opět další kouzelné místo kousek od centra. Tržince, kde naleznete úplně vše a čerstvé! od ryb po veškerou zeleninu a ovoce. Navíc tržnice je pod střechou, takže i z špatného počasí se zde můžete schovat. Dále se zde nacházejí mini kavárny, kde můžete ochutnat naprosto cokoliv. Vyhlášené jsou místní chlebíčky dělané naprosto se vším co vás napadne 😄




Bertels Kager

A to bych nebyla já, kdybych si nenašla kavárnu vyhlášené na cheesecake. Kousek od našeho ubytování ve Vesterbrogade, je tato kouzelná kavárna. Uchvátila nás hned při vstupu, svou útulnou atmosférou. Výběr snad z 8 druhů dortů právě čerstvě udělaných. My ochutnali Oreo a karamelový cheesecake. A řeknu vám pár takových dortů už jsem měla, ale naprosto chápu to, podle čeho lidé hodnotí tento podnik mezi nejlepšími. Výborný, krémový a vláčný, opravdu jde cítit ta chuť Orea. K tomu výběrové kafe, no opravdu se nám nechtělo odcházet💓

You May Also Like

0 komentářů